Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

BACK TO ‘50s


Από τον ΑΓΓΕΛΟ ΠΥΡΙΟΧΟ

Πίσω ολοταχώς. Με καρβουνιάρη. Με μπόγους στα χέρια. Ασπρόμαυροι. Δίχως όνειρα. Επιστροφή στη δεκαετία του 50. Παίζουμε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πρώτα έγινε η Συμφωνία της Γιάλτας, μόνο που τώρα τη λένε ΔΝΤ. Έπειτα περάσαμε στη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Παραδώσαμε τις συντάξεις μας. Ξυπόλητοι, ξεβράκωτοι και προδομένοι, επιστρέψαμε στα σπίτια μας. Όσοι κατάφεραν να κρατήσουν σπίτι μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες. Κάποιοι βγήκαν στην αντίσταση. Παλιά ήταν ο Άρης Βελουχιώτης. Τώρα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Μηχανισμός κομματοφυλάκων του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει την εξόντωσή του. Στα υπόγεια της Γιάφκας της Διονυσίου Αρεοπαγίτου τυπώνει προκηρύξεις. Βγαίνουν τα βράδια και τις πετάνε κάτω από τις πόρτες, το Παιδί φάντασμα Λαλιώτης και ο Σπίθας Παπαντωνίου. Ο λαός φοβισμένος κλειδαμπαρώνεται. Κάθε βράδυ στις 8 βάζει Mega για να ακούσει την ελεύθερη φωνή του Πρετεντέρη. Μετά σβήνει τα φώτα και ανάβει καντήλι. Ο πατέρας κάνει δουλειές του ποδαριού. Τσιλιαδόρος πλανόδιων Νιγηριανών. Ανασφάλιστος, αφού δεν του κολλάνε ένσημα. Η μάνα ασπρορουχού, πλένει ρούχα στα ξένα σπίτια. Η Κυβέρνηση, μετά το ολοκληρωτικό χτύπημα στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος, κατήργησε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο που συγκλόνισε τη χώρα, ήταν το ξέπλυμα σύνταξης συνταξιούχου, όταν την έπλυνε στους 60 βαθμούς. Μετά από αυτό, δεν υπάρχουν πλέον συντάξεις. Προνοιακό επίδομα λέγονται. Όπως στο 50. Οι μισοί με επίδομα Πρόνοιας, οι άλλοι μισοί με χαρτί Απορίας. Κάτι σαν ΚΕΠ οι Παπάδες. Μετά έγιναν ΚΥΠ. Πενήντα δραχμές το μήνα επίδομα Απορίας. Σαφώς μεγαλύτερης αγοραστικής αξίας από τα 480 ευρώ του 2010. Στα σχολεία συσσίτιο. Γάλα σκόνη, μια φέτα ψωμί και κίτρινο τυρί. Δυο φορές το χρόνο αμερικάνικη βοήθεια. ΟΥΝΡΑ.
Έτσι θα ανθήσει ξανά η χώρα. Φορώντας μεταχειρισμένα πουκάμισα. Καιρός για μετανάστευση στη νέα γη της Επαγγελίας. Την Αλβανία. Είναι φίλοι μας οι Αλβανοί. Ήρθαν, δούλεψαν, τους μάθαμε τα κόλπα της ανάπτυξης, τους κλέψαμε μεροκάματα, μας κλέψανε τα σπίτια, μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια. Καραβάνια Ελλήνων περνούν τα σύνορα για να δουλέψουν λαντζέρηδες στα εστιατόρια των Τιράνων. Οι πιο τυχεροί μεταναστεύουν στην Τουρκία. Νέες πιάτσες, παλιά όνειρα. «Έτσι θα ξαναπάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά», λέει ο Καρατζαφέρης. «Στη Σμύρνη», προστάζει ο Παπαθεμελής. Οι νέοι στους δρόμους. «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ΚΑΙ 1-1-4. Ή ΜΗΠΩΣ 11180; Κάποια στιγμή θα αρχίσει η εσωτερική μετανάστευση.
Όσοι απέμειναν στην περιφέρεια, έρχονται στην Αθήνα. Θυρωροί στις πολυκατοικίες που μένουν Ρουμάνοι, Ρωσοπόντιοι και Αφγανοί, η νέα τάξη πραγμάτων. Οι Έλληνες στα υπόγεια. Οι Κινέζοι στα ρετιρέ. «30 το δολάριο». Η δραχμή θα φοριέται σαν κόσμημα, όπως παλιά τα νομίσματα των Γλύξμπουργκ. Κρίμα που δεν έχουμε μια Φρειδερίκη τώρα που έχουμε Παύλο Γερουλάνο. Με Καραμανλή εκτός και Παπανδρέου στα πράγματα…. νάτη η Επιστροφή στο Φαύλο παρελθόν.

Α. ΠΥΡΙΟΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου