Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Eν Τάχει...


Εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα μεταφορικών ελικοπτέρων. Τα δυο πρώτα ε/π ΝΗ-90 θα παραδοθούν το πρώτο δίμηνο του 2011 σε διαμόρφωση αρχικής επιχειρησιακής κατάστασης IOC+, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουν κάποιους περιορισμούς στον φάκελο πτήσης (ταχύτητα, φορτίο κτλ.). Η κατασκευάστρια NHI θα προχωρήσει σε έκπτωση 17% επί της αρχικής τιμής λόγω των καθυστερήσεων και προβλημάτων, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 111,69 εκ, σημαντικά μικρότερο απο τα 190 εκατομύρια που διεκδικούσε η Ελληνική πλευρά. Απο μέρους μας να επισημάνουμε ορισμένες ημερομηνίες-σταθμούς του συγκεκριμένου προγράμματος :
-Ιανουάριος 1996 ,Κρίση των Ιμίων : διαπίστωση επιχειρησιακού κενού.
-Νοέμβριος 1997 : έγκριση ΕΜΠΑΕ 1996-2000 στο οποίο δεν προβλέπεται αγορά μέσων ελικοπτέρων για κάλυψη επιχειρησιακού κενού.
- Μάιος 2001 : έγκριση ΕΜΠΑΕ 2001-2005 στο οποίο προβλέπεται αγορά μέσω ελικοπτέρων.
- Αύγουστος 2003 : υπογραφή σύμβασης για τα ΝΗ-90
- Φεβρουάριος 2011 : παραλαβή 2 πρώτων ΝΗ-90 , 7,5 χρόνια μετά την υπογραφή, 15 χρόνια (ΜΟΝΟ) μετά την κρίση των Ιμίων. Πραγματικά ...αστραπιαία η αντίδραση του Ελληνικού αμυντικού μηχανισμού.
Δεν θα φορέσουν Ελληνικά χρώματα όπως φαίνεται τα 14 ΤΟΜΜΧ (τεθωρακισμένα οχήματα μηχανικού) των αποθεμάτων του Γερμανικού Στρατού, καθώς χάριν στις παλινωδίες της ΓΔΑΕΕ (άλλη μια επιτυχία του κ.Βασιλάκου ο οποιος συνεχίζει να παράγει..έργο) τα οχήματα τελικά θα γίνουν παλιοσίδερα.Η Γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΓΕΣ ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής των 14 ΤΟΜΜΧ Dachs, τα οποία είχαν επιθεωρήσει τουλάχιστον τέσσερις (4) φορές !! αξιωματικοί του ΕΣ. Το πρόγραμμα σερνόταν τα τελευταία 5 χρόνια ..
Στην προμήθεια ικανού αριθμού μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ Bradley Μ2 προσανατολίζεται το ΓΕΣ, προς μεγάλη θλίψη ορισμένων κύκλων που προωθούν με νύχια και με δόντια το ρωσικό BMP-3. Και αυτό παρά την εξωφρενική υπεροκοστολόγηση του οχήματος εν μέσω οικονομικής κρίσης και την ακαταληλότητα του σε σχέση με τις ελληνικές ανάγκες. Σειρά αναλυτικών άρθρων επάνω στο θέμα ΤΟΜΑ και ΕΣ είχαμε δημοσιεύσει προ αρκετών μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου