Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Πράσινα» μπαϊράκια βλέπουν στο Βατοπαίδι

H διαφοροποίηση βουλευτών του ΠαΣοΚ στην προχθεσινή ψηφοφορία θέριεψε τα σενάρια για δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης
Πολλές συζητήσεις αλλά και σενάρια για ομαδοποιήσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ, οι οποίες θα εκφραστούν και σε άλλες ψηφοφορίες επί πορισμάτων των εξεταστικών επιτροπών, προκάλεσαν οι διαρροές βουλευτών του κόμματος κατά την ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Οι κκ. Θ.Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης απηλλάγησαν από τις κατηγορίες καθώς πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν ψήφισαν υπέρ του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής. 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πυροδότησε σενάρια ότι μερίδα βουλευτών σήκωσε μπαϊράκι κατά της κυβέρνησης, εκφράζοντας έτσι τη δυσφορία της για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, αλλά και γενικότερα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ωστόσο τόσο ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Β. Εξαρχος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας επέμεναν ότι η ψηφοφορία για το Βατοπαίδι δεν προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα. Οι επικεφαλής της ΚΟ του ΠαΣοΚ δεν είχαν δώσει «γραμμή» στους βουλευτές ούτε έθεσαν θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ετσι ο καθένας ψήφισε κατά συνείδηση και, όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι βουλευτές αργότερα, δεν θα τους ήταν εύκολο να στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο δύο πρώην υπουργούς χωρίς στοιχεία. Εμμέσως, λένε, εκφράστηκε μια δυσαρέσκεια για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, κάτι που επισήμανε και ο κ. Πρωτόπαπας δηλώνοντας ότι «είναι προφανές πως οι βουλευτές δεν πείστηκαν από το σκεπτικό του πορίσματος», το οποίο διεύρυνε το κατηγορητήριο. Επίσης, πολλοί τόνιζαν χθες ότι η ψηφοφορία απέδειξε πως η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τη διερεύνηση των σκανδάλων με διάθεση να χειραγωγήσει τη διαδικασία και να στήσει ειδικά δικαστήρια.

Αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ επισήμαιναν ότι το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα για μελλοντικές ψηφοφορίες όχι με την έννοια του «αντάρτικου», αλλά ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές αστήρικτες κατηγορίες. Πολλοί αναρωτήθηκαν χθες αν η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα υποχώρησης προκειμένου να διευκολύνει τη συναίνεση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ιδίως με τη ΝΔ. Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού έσπευσε χθες να απεμπλέξει τα δύο θέματα. «Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο» είπε. «Η χθεσινή διαδικασία έμοιαζε με δυνάμει δικαστήριο. Δεν πρόκειται πάντως να δεχθούμε απείθεια σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του μνημονίου» προειδοποίησε.
Βουλευτές ψηφίζουν επί του πορίσματος για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Από το αποτέλεσμα πολλοί τόνιζαν ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν ξεκίνησε τη διερεύνηση με διάθεση να στήσει Ειδικά Δικαστήρια (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Βρήκε λάθος η ΝΔ και ζητεί νέα κάλπη

Τ ην... επανάληψη της ψηφοφορίας για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου ζητεί η ΝΔ, αν και είχε αποχωρήσει από αυτήν προχθές το βράδυ! Συγκεκριμένα επικαλείται την αναγραφή στο ψηφοδέλτιο άλλου άρθρου του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την απιστία σε βάρος του Δημοσίου, κατηγορία για την οποία παραπέμφθηκαν οι κκ. Π. Δούκας , Ευ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός. Οπως είπε χθες ο κ. Κ. Τζαβάρας, «αντί να γραφτεί στο ψηφοδέλτιο το άρθρο 256,είχε γραφεί το άρθρο 390 και εξ αυτού του λόγου θα πρέπει να διαταχθεί η επανάληψη της ψηφοφορίας για την αποκατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και τα δύο άρθρα, σύμφωνα με τον ίδιον, αφορούν αδικήματα απιστίας, αλλά διαφορετικής φύσης. Αναμένεται μάλιστα να επιμείνει σε αυτό το επιχείρημα η ΝΔ.

Ενστάσεις εκ των υστέρων- αν και συμμετείχε στην ψηφοφορία- διατυπώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, δηλώνοντας διά του κ. Θ. Δρίτσα ότι «τις επόμενες μέρες θα καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας».
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου