Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σε μία εποχή που το φαινόμενο της παχυσαρκίας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας θα καθιερωθεί κάρτα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλα τα εκπαιδευτήρια από το νέο έτος.

 Στην κάρτα, που θα παρέχεται στους μαθητές από την Α' τάξη του Δημοτικού Σχολείου, θα καταγράφεται το ύψος, το βάρος και η περίμετρος της μέσης του. Ο υφυπουργός Υγείας, Χρήστος Αηδόνης, επισήμανε στην εφημερίδα "Το Βήμα" ότι θα πρέπει να παρακολουθείται η ανάπτυξη και το βάρος των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία, κάτι που αποτελεί μέριμνα της πολιτείας.

Η κάρτα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη της σωματικής διάπλασης των παιδιών. Με την εφαρμογή της κάρτας ΔΜΣ θα αυξηθούν φυσικά και οι ώρες υποχρεωτικής γυμναστικής στα σχολεία.

Βασικός σκοπός της κάρτας είναι η αξιολόγηση σημαντικών δεικτών υγείας των μαθητών και η βελτίωση των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη της παχυσαρκίας και τη βελτίωση της υγείας τους.

Αυτοί που θα αναλάβουν τη μέτρηση των μαθητών, σύμφωνα με εγκύκλιο που είχε σταλεί στα σχολεία, είναι οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τους δασκάλους των Γ' και Ε' τάξεων. Είχε μάλιστα ζητηθεί από τους διευθυντές των σχολείων να έχουν διαθέσιμες ζυγαριές και μετροταινίες, ώστε με την αναγκαστική εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει αμέσως η διαδικασία για την έκδοση κάρτας δείκτη μάζας σώματος μαθητών.

Οι μετρήσεις θα γίνονται μία φορά το χρόνο και αμέσως θα ενημερώνεται η κάρτα του μαθητή, ενώ παράλληλα θα υπάρχει στη διάθεση των γονιών και πίνακας με τα επιτρεπτά όρια ύψους και βάρους που πρέπει να έχει ο μαθητής ή η μαθήτρια, ανάλογα με την ηλικία του.

Σε περίπτωση κατά την οποία η ανάπτυξη του παιδιού ξεφεύγει από τα όρια, όπως έχουν αυτά καθοριστεί από τη Διεθνή Οργάνωση Υγείας, τότε θα ενημερώνονται οι γονείς και για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία του.
Βάσει μέτρησης που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α' Παιδιατρική Κλινική) σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας το διάστημα 2000-2001, διαπιστώθηκε ότι στα αγόρια ηλικίας 0-18 ετών στην περιοχή των Αθηνών έχει αυξηθεί το ύψος από 1 έως 3 εκατοστά σε σύγκριση με μέτρηση του 1978. Αυξήθηκε όμως και το βάρος τους κατά έξι κιλά. Στα κορίτσια ίδιας ηλικίας δεν μεταβλήθηκε ο μέσος όρος του ύψους από το 1978, αλλά ο μέσος όρος του βάρους τους αυξήθηκε κατά 7 κιλά.

http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου