Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Κληρονομικές οι γκριμάτσες

Οι εκφράσεις που παίρνουμε όταν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι ή θυμωμένοι, κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με ερευνητές.
 Σε δημοσίευμά της στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ισραηλινή ερευνητική ομάδα γράφει ότι οι εκφράσεις προσώπου μεταξύ συγγενών έχουν εκπληκτικές ομοιότητες.

Τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν τη θεωρία που είχε διατυπώσει ο Δαρβίνος το 1872. Στο περίφημο έργο του, Η έκφραση των Συναισθημάτων σε Άνθρωπο και Ζώα, υποστήριζε ότι οι εκφράσεις του προσώπου είναι εγγενείς.

Για να το ελέγξουν, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα ανέλυσαν τις εκφράσεις από 21 εθελοντές που παρουσίαζαν την ιδιαιτερότητα να είναι τυφλοί εκ γενετής και τις συνέκριναν με αυτές άλλων μελών της οικογένειάς τους. Πήραν συνέντευξη από τους συμμετέχοντες, ζητώντας τους να ανακαλέσουν εμπειρίες που τους είχαν προκαλέσει συναισθήματα, όπως χαρά, λύπη, θυμό και αηδία, και κατέγραψαν τους μορφασμούς τους. Επιπλέον, τους υπέβαλαν σε τεστ προκειμένου να παρατηρήσουν τις εκφράσεις τους όταν ήταν συγκεντρωμένοι ή όταν ήταν έκπληκτοι.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι αν και οι τυφλοί εθελοντές δεν είχαν δει ποτέ τα πρόσωπα των συγγενών τους, οι μορφασμοί τους ήταν ίδιοι. Οι μεγαλύτερες ομοιότητες εμφανίζονταν στην έκφραση αρνητικών συναισθημάτων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Gili Peleg από το Ινστιτούτο Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, σημειώνει: «Βρήκαμε ότι οι εκφράσεις του προσώπου είναι τυπικές στις οικογένειες – ένα είδος υπογραφήςστην έκφραση». Όπως λέει, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι εκφράσεις του προσώπου κληρονομούνται και επομένως έχουν εξελικτική βάση. «Το επόμενο βήμα μας είναι να εντοπίσουμε τα ακριβή γονίδια που επηρεάζουν τις εκφράσεις του προσώπου». Αυτό, προσθέτει, μπορεί να έχει επίδραση στην έρευνα για τον αυτισμό, μια ασθένεια όπου οι εκφράσεις του προσώπου παίζουν κεντρικό ρόλο.

Η καθηγήτρια Ruth Mace, εξελικτική ανθρωπολόγος από το University College London, επισημαίνει: «Γνωρίζαμε ότι η έκφραση των συναισθημάτων είναι κάτι που έχει διαμορφωθεί από τη φυσική επιλογή για μακρό χρονικό διάστημα. Ως κοινωνικό είδος, έχει νόημα για μας να μπορούμε να διαβάζουμε τα συναισθήματα των άλλων για να προβλέπουμε πώς πρόκειται να συμπεριφερθούν και πώς πρόκειται να αντιδράσουν. Είναι μέρος της κοινωνικοποίησης και της διαβίωσης σε ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τα πρόσωπα των ανθρώπων και έχει νόημα να είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό».






http://www.focusmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου