Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μόνο το νερό νεράκι θα πούνε τα Οινόφυτα;


Στα Οινόφυτα τα τελευταία 11 χρόνια το 25% των αποθανόντων έπασχε από καρκίνο. Πρόσφατη έρευνα που έγινε από την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μας έδειξε πως τα ποσοστά θνησιμότητας στην περιοχή είναι αυξημένα κατά 14% σε σχέση με όλο το νομό Βοιωτίας. Αυτό οφείλεται, όπως λέει η ίδια, στην επί μακρόν παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο νερό των Οινοφύτων.

Το κράτος βεβαίως θα πάρει μέτρα για την υδροδότηση αλλά τα έργα θα αρχίσουν το επόμενο καλοκαίρι.

Το εξασθενές χρώμιο, ή χρώμιο (VI), που βρέθηκε στο νερό, παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες, όπως η καύση φυσικών καυσίμων, αποτέφρωση αποβλήτων και η κατασκευή χάλυβα. Το χρώμιο και οι ουσίες του μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και γενετικές βλάβες. Η εκτεταμένη έκθεση μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, τους νεφρούς, το συκώτι, τους πνεύμονες, τη μύτη, το δέρμα και τα αγέννητα βρέφη.

Εισπνοή του εξασθενές χρωμίου φαίνεται ότι επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Η βραχυχρόνια έκθεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και δύσπνοια, ενώ η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει άλλες αναπνευστικές επιπτώσεις όπως βλάβες στη όσφρηση, βρογχίτιδα και πνευμονία. Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογενές για τον άνθρωπο και η έκθεση σε αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Μερικές ενώσεις του χρωμίου είναι τοξικές και καρκινογενείς σε συγκεκριμένα είδη άγριας ζωής. Σε μερικά υδρόβια είδη το χρώμιο βιο-συσσωρεύεται, αν και φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει στα ψάρια. Οι ουσίες του εξασθενές χρωμίου είναι πιο τοξικές και απορροφούνται πιο εύκολα από τα βιολογικά συστήματα απ’ ότι οι ενώσεις του τρισθενές χρωμίου.

Το κράτος τόσα χρόνια εθελοτυφλούσε για τη μόλυνση των Οινοφύτων(30 ολόκληρα χρόνια συμβαίνει). Δυστυχώς για τους κατοίκους εκεί, δεν είναι ότι έχουν μόνο μολυσμένο νερό, έχουν και μολυσμένο αέρα. Τώρα που το θέμα πήρε δημοσιότητα προσπαθούν να καλύψουν το σκάνδαλο. Η Μπιρμπίλη τρέχει "πανικόβλητη" από το διάδρομο του γυμναστηρίου που πηγαίνει στα Οινόφυτα.

Για το χρώμιο, διαβάσαμε εδώ: http://www.ecosmes.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου