Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα στις 19 και 20 Νοεμβρίου.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να υιοθετηθεί το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδηγό πορείας της Συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία. Το νέο Στρατηγικό Δόγμα είναι απαραίτητο, προκειμένου το ΝΑΤΟ να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και απειλές κατά της ασφάλειας του ευρώ-ατλαντικού χώρου".

Επίσης, στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητηθούν:

- Οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς Οργανισμούς (Ε.Ε, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ) και χώρες που συνεργάζονται, σε διάφορα επίπεδα, με τη Συμμαχία.

- Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις αμυντικές υποδομές του ΝΑΤΟ, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

- Το πρόγραμμα της Αντιπυραυλικής Άμυνας, που στοχεύει στην προστασία της επικράτειας και των πληθυσμών των συμμαχικών χωρών από την πυραυλική απειλή.

Εξάλλου στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν (ISAF).

Στη συνάντηση αυτή έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλιγκ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

http://www.newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου