Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Στη Χάγη για τις «μίζες» υποβρυχίων οι εισαγγελείς

Στη Χάγη, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται αναφορικά με τις «μίζες» των υποβρυχίων 214, μεταβαίνουν την προσεχή Τρίτη δύο εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας. Η προκαταρκτική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο, φθάνει σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι εισαγγελικοί λειτουργοί προετοιμάζονται να αποστείλουν κλήσεις προς υπόπτους.


Η υπόθεση αφορά την κατασκευή των υποβρυχίων 214 για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού, η οποία είχε ανατεθεί το 2000 στα Ελληνικά Ναυπηγεία και στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferostaal. H έρευνα ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες για καταβολή χρηματικών ποσών σε Ελληνες αξιωματούχους από τη Ferostaal, προκειμένου να της ανατεθεί η κατασκευή των υποβρυχίων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, από τις παράνομες πληρωμές το κόστος κατασκευής των τεσσάρων υποβρυχίων σχεδόν διπλασιάστηκε.

Για την ίδια υπόθεση διεξάγεται ανάλογη έρευνα στη Γερμανία και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι οι προμήθειες που καταβλήθηκαν σε Ελληνες αξιωματούχους για την ανάληψη της κατασκευής των υποβρυχίων ξεπερνούσαν το 5% του κόστους παραγγελίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το υποβρύχιο « Παπανικολής» καταβλήθηκαν περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Bάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται στη Γερμανία, έχουν ήδη προφυλακισθεί δύο μέλη του Δ.Σ. της Ferostaal.

Πέραν των στοιχείων που θα ανταλλάξουν με τους Γερμανούς συναδέλφους τους, στα χέρια των Eλλήνων εισαγγελικών λειτουργών αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο διενήργησε έρευνα για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ογκωδέστατο φάκελο που έχει σχηματιστεί από τον έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία και στις συμβάσεις ανάθεσης του έργου, υπάρχουν και καταθέσεις μαρτύρων που επιβεβαιώνουν το υπέρογκο κόστος κατασκευής των υποβρυχίων.



http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου