Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ιστορίες μεταναστών στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Κινηματογραφική αναδρομή στο φαινόμενο της ελληνικής μετανάστευσης επιχειρείται μέσα από μια σειρά προβολών στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Το πρόγραμμα του αφιερώματος με τίτλο «50 χρόνια Ελληνική μετανάστευση στη Γερμανίας-Η ιστορία στον κινηματογράφο», έχει ως αφετηρία την υπογραφή του γερμανο-ελληνικού «Συμφώνου Προσέλκυσης Εργατών».

Η ζωή της δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία αλλά και η Ελλάδα ως χώρα πλέον υποδοχής μεταναστών, αποτελούν τους δύο κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους δομείται η αφήγηση των επιλεγμένων ταινιών. Αυτή την εβδομάδα σειρά έχει ο Μάρκος Γκαστίν με τη σειρά ντοκιμαντέρ του «Μικρές Οδύσσειες» που θα παρουσιαστούν στις 24 Νοεμβρίου, (ώρα: 18:30), παρουσία του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών.

Ο Μάρκος Γκαστίν, Γάλλος σκηνοθέτης που έκανε την Ελλάδα πατρίδα του, γύρισε το 2006 τη σειρά «Μικρές Οδύσσειες» (10 επεισόδια) με θέμα τις ιστορίες ξένων μεταναστών στην Ελλάδα και Ελλήνων μεταναστών στα ξένα. Στις 24 Νοεμβρίου θα παρακολουθήσουμε τις πρώτες τέσσερις ταινίες της σειράς με τίτλο: «Συνένωση», «Ενσωμάτωση», «Θυσία» και «Μετέωροι».

Στην πρώτη ταινία, η περιπέτεια του Πακιστανού Αχμέντ που δουλεύει στην Αθήνα αντιπαραβάλλεται με την ιστορία της Ιωάννας, κόρης Ελλήνων μεταναστών στην Κολωνία. Στην «Ενσωμάτωση» πρωταγωνιστής είναι ο Ηλίας, με καταγωγή από την Κένυα, ο οποίος εργάζεται ως αγιογράφος . Στην Ελλάδα βρίσκεται από την ηλικία των τριών ετών και ακόμη και τώρα ονειρεύεται να ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία.

Η δική του αφήγηση συναντάει την ιστορία της Μαρίας που κατόρθωσε να ενταχθεί στη γερμανική κοινωνία, σε αντίθεση με τον σύζυγό της.





Το τέταρτο ντοκιμαντέρ «Μετέωροι» ξετυλίγει την οδύσσεια του Αλμπέρτο και του Φλούβιο, με καταγωγή από την Αφρική που μένουν στο Μπραχάμι. Οι εμπειρίες τους μοιάζουν πολύ με εκείνες της Καλλιόπης, κόρης Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία που νιώθει μετέωρη ανάμεσα σε δύο πατρίδες.


Πληροφορίες: «Μικρές Οδύσσειες» του Μάρκου Γκαστίν, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 3661000. Ώρα έναρξης: 18:30. Είσοδος ελεύθερη.



http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου